Podcast 103: Ivan Peševski — Vani

2021-11-26. Preduzetništvo | Ostalo |

Gost je Ivan Peševski, poznatiji kao Vani aka „Zla-Zla", osnivač i vlasnik Zla brenda koji je obeležio andergraund kulturu u Beogradu, ali i Srbiji poslednjih dvadeset godina. Pored toga, drago mi je da mogu da ga nazovem i višegodišnjim prijateljem. Od prodavanja prvih rizli po trafikama početkom 2000. godine i suočavanja sa brojnim stigmama, do modnog brenda i festivala @dev9t, Vani je bio nezaobilazni deo supkultura od hip-hopa do elektronske muzike. Vanija ne zna puno ljudi, ali za njegov brend znaju svi. Ne daje intervjue, ne eksponira se, ali je ovom prilikom napravio izuzetak, jer obeležavanjem dvadeset godina rada, na tržište je izbacio novi proizvod CBD hedove, koji imaju manje od 0,3% THC-a u sebi, što ih zvanično stavlja u red industrijske konoplje, a ne opojne droge. Svi znamo u kom smeru se kreću globalni trendovi i kako destigmatizacija marihuane kao opojne biljke funkcioniše, pa time možda ovo i ne deluje kao veliki korak za Srbiju, ali ako uzmete u obzir naše zakone, navike i kulturne matrice, znate koliko i na kakav način je utemeljena slika o bilo čemu što ima veze posredno ili neposredno sa psihoaktivnim supstancama, a da se, pritom, u to nikada ne ubraja alkohol.

Ovaj podkast je izuzetak u spektru epizoda koje sam do sada radio, jer deluje pomalo “preduzetnički”, a zajednica je zaista pretrpana takvim sadržajem, ali vam garantujem da ovakav preduzetnički podkast nećete naći nigde u regionu. Pritom, zaista mislim da je ovo veliki korak za nas, posebno ako uzmemo u obzir način na koji se vlast odnosi prema pojedinim akterima u javnoj sferi.

Od saradnje sa Bad Copy, Prti Bee Gee, pa sve do elektronske muzike i Marka Nastića, Zla je obeležio vreme i generacije i red je da upoznamo čoveka iza brenda.

Zla Zla:

1. Instagram: https://www.instagram.com/zlazla/